Skip to main content

Komend voorjaar ondergaat ons bedrijfspand een metamorfose. We krijgen er vierkante meters bij, de gevel wordt totaal vernieuwd, de tuin wordt beetgepakt en de werkplaats krijgt een nieuwe, verbeterde indeling. Architect Jan Buijs is verantwoordelijk voor de vormgeving. Een interview.

“Een mooie opdracht”, zo noemt de in Krimpen aan den IJssel gevestigde architect ‘Project Vermeulen Autoschade’. “Het bedrijf ligt op een mooie, goed zichtbare locatie. Iedereen rijdt er langs. Een extra reden om een aansprekend ontwerp te maken. Ik denk dat dat prima gelukt is. In eerste instantie wilden we groter bouwen dan het bestemmingsplan toeliet. Na een goed gesprek met gemeente Krimpenerwaard kwamen we tot een compromis: wij mochten de gewenste extra vierkante meters benutten met als tegenprestatie een mooie bossage met kleine verhogingen, waardoor het parkeerterrein enigszins aan het zicht onttrokken wordt.”

Terwijl Kees Vermeulen zich bezig hield met de interne indeling van het uit te breiden pand ontwierp Jan Buijs de buitenzijde. “We hebben gekozen voor een nieuwe gevel met aansprekende kleuren en mooie reclame-uitingen”, vertelt hij. “Over het geheel zijn we zeer tevreden. Dat is meteen ook het mooie van mijn werk. Je tekent iets waar je je opdrachtgever blij mee maakt. En zelf wordt je minstens net zo gelukkig als jouw ontwerp in praktijk wordt gebracht. Dat is elke keer genieten. In die zin zie ik mijn werk als pure hobby.”

Jan Buijs wist al op jonge leeftijd dat hij architect wilde worden. “Ik ben opgegroeid in een familie waar iedereen iets in die richting deed: van constructeur tot architect, dus erg verrassend was mijn keuze niet.” Na zijn studie Bouwkunde te hebben afgerond aan de TU in Delft werkte Jan Buijs enkele jaren in loondienst, waarna hij zijn eigen architectenbureau begon. “Ik ontwerp eigenlijk alles wat de klant aan me vraagt: van een dakopbouw tot aan een school en van een huis tot aan een brug”, glimlacht de 54-jarige vakman. “Voorbeelden in de regio? Voor Audi-dealer M. de Koning ontwierp ik het pand in Capelle aan den IJssel. In Lekkerkerk is het nieuwe uitvaartcentrum van Stoppelenburg van mijn hand en in Krimpen aan den IJssel tekende ik de nieuwe zaak van Topfashion Van Genderen. Momenteel houd ik me veel bezig met het ontwerpen van bedrijfsmatige gebouwen en particuliere woningen. Ook komen er steeds vaker opdrachten inzake interieurvormgeving. Dat is niet onlogisch, want hergebruik van gebouwen wordt als ‘duurzaam’ beschouwd en is alleen daarom al ‘hot’. Je ziet het: genoeg te doen in het mooiste vak wat ik me kan bedenken!”

Leave a Reply