Skip to main content

Op wintersportvakantie met uw caravan? Leuk en goed idee! KeurClass Caravans helpt u in alle opzichten graag op weg. En heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op!

Wel is het verstandig om goed voorbereid op pad te gaan. We geven u een aantal tips:

Het kan in de wintersportgebieden behoorlijk koud worden. Met als gevolg dat daardoor verschillende problemen kunnen ontstaan. Denk hierbij aan bevroren watersysteem of afvoerleidingen. Maar ook de gasdrukregelaar op de gasfles kan bevriezen. Om deze problemen te voorkomen zijn er diverse accessoires verkrijgbaar.

  1. Afvoerleiding: Freezetec warmtelint is bedoeld om het bevriezen van de afvoer onder de caravan te voorkomen. Het lint wordt op de afvoer gemaakt, en op de 230V aangesloten. Het lint verwarmt de afvoerleiding, en zorgt zo dat hij niet zal bevriezen.
  2. Watersysteem: Het watersysteem van caravans zit in de caravan zelf. Zo lang de temperatuur in de caravan boven nul blijft zal er dan weinig problemen ontstaan. Let wel op waterleidingen die langs minder goed geïsoleerde plaatsen lopen, bv. de wielbak. Zorg dat deze leidingen extra geïsoleerd worden, of dat voldoende warme lucht langs stroomt.
  3. Laat u de caravan staan op een wintercamping, en er wordt niet gestookt. Zorg dat altijd voordat u weg gaat dat het hele watersysteem volledig is afgetapt. Vergeet daarbij ook zeker de boiler niet!
  4. U kunt in uw watersysteem een Floë Continental Kit laten monteren. U kunt dan heel makkelijk met een pompje het systeem onder druk zetten, waardoor u zeker weet al het water wordt aftapt. Laat na het aftappen altijd de aftap kranen open staan.
  5. Gasflessen: Zorg voor twee volle gasflessen welke zijn gevuld met propaangas, want butagas bevriest zodra de temperatuur onder nul komt. Bedenk dat het gasverbruik al snel 3 kg per dag bedraagt, zodat een 5 kg fles (de groene of blauwe easy blue) al na 2 dagen leeg is. De 10.5 kg fles (de lichtgrijze) gaat ongeveer 3-5 dagen mee. Omdat de meeste caravans zijn uitgerust met de 5 kg flessen kun je ook overwegen om ter plaatse gasflessen te huren. Op de meeste wintersportcampings kun je de 11 kg flessen huren, deze flessen passen in de disselbak. Ook is aansluiting op grote gasflessen (33 liter) mogelijk. In dit laatste geval blijft de gasfles buiten de caravan staan, zodat je wel een lange gasslang moet meenemen.
  6. Om bevriezing van de drukregelaar te voorkomen kan hierop een EisEx gemonteerd worden. Een EisEx is een klein elektrisch verwarmingselement die op de drukregelaar of in de DuoControl gebouwd kan worden gemonteerd. Ook kun je de drukregelaar wat kantelen (scheef draaien) zodat het (condens-)water er afloopt en minder snel kan bevriezen. Indien de disselkast goed is geïsoleerd kan er ook een uitstroomopening van de ringverwarming worden doorgevoerd vanuit het interieur naar de disselkast.

Comfort verhogen: Om te zorgen dat u comfortabel kunt kamperen zijn er diverse accessoires die het comfort kunnen verhogen tijdens het kamperen. Zo zijn er diverse mogelijkheden om extra bij te verwarmen, naast de kachel welke er al standaard in de caravan zit. Maar ook een speciale wintertent zorgt voor een “luchtsluis” tussen de kou buiten, en de warme caravan, en daarmee voor extra comfort. De verschillende mogelijkheden om het comfort te verhogen zijn:

  1. Elektrische vloerverwarming:
  2. Wintertent: Er zijn speciale, kleine wintertentjes te koop. Het frame, doek, de ritssluitingen e.d. zijn bestand tegen de winterse omstandigheden. Door zijn snelle opzettijd is een dergelijke tent ook geschikt voor gebruik tijdens andere korte vakanties.

Het gebruik van de caravan tijdens de wintersport:

  1. Na flinke sneeuwval moet het dak van de caravan en de voortent worden vrijgemaakt van de hierop gevallen sneeuw. Vooral wanneer gesmolten sneeuw opnieuw bevriest kan deze belasting voor het caravan dak en het tentdoek te zwaar worden. Gebruik voor het verwijderen van de sneeuw een zachte bezem of trekker. Probeer niet om vastgevroren sneeuw of ijzel los te kloppen met de bezem, want voor je het weet sla je deuken in de beplating. Bij lichte sneeuwval kan de sneeuw op het dak blijven liggen (maximaal 10 cm.). Dit zorgt namelijk voor extra isolatie.
  2. Hou de voortent zoveel mogelijk vrij van sneeuw en ijs want hiermee verminder je de condensvorming in de voortent (en in de caravan). Een bekend probleem is het vastvriezen van de disselkastklep door smeltwater dat opnieuw bevriest. Je kunt dit tegen gaan met een speciaal, klein luifeltje van aluminium dat boven het raam wordt bevestigd. Een goedkopere en ook effectieve methode is om de disselbak af te dekken met een stevig stuk plastic of zeil. Verder kun je met plastic of disselhoes de koppeling aan de dissel afdekken om vastvriezen te voorkomen.
  3. Hou de caravan ook aan de onderzijde sneeuwvrij, want de kachel en ventilatieopeningen hebben immers zuurstof nodig. Zorg altijd voor een goede ventilatie want het verschil tussen binnentemperatuur (in de caravan) en de buitentemperatuur zorgt voor een hoog vochtgehalte in de caravan wat weer leidt tot het beslaan van de ramen. Zet het dakluik daarom altijd een klein stukje open.
  4. Zorg altijd dat u de schoorsteen verlengt met speciale verlengstukken. Dit om te voorkomen dat de bij een flinke sneeuwbui de schoorsteen onder een laag sneeuw verdwijnt, en daardoor de gassen niet meer kan afvoeren. Hierdoor kan koolmonoxide in het interieur van de caravan komen, en dit is levensgevaarlijk!!

Leave a Reply