Skip to main content
Nieuws

Ondernemers staan pal voor Woord en Daad

By mei 22, 2018december 7th, 2023No Comments

Ondernemers staan pal voor Woord en Daad

Alleen maar bezig zijn met werk en geld verdienen; je kunt ervoor kiezen, maar onze stijl is het niet. Als ondernemer heb je ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Die kan zich bijvoorbeeld uiten in goed omgaan met je medewerkers en je klanten, zorgvuldig handelen met betrekking tot het milieu en… het supporten van goede doelen.

Vermeulen Autoschade is bijvoorbeeld al een flink aantal jaren lid van een ondernemersgroep die Woord en Daad ondersteunt. Stichting Woord en Daad verbindt vanuit Bijbels perspectief mensen wereldwijd in de strijd tegen armoede. Doel is om mensen de ondersteuning te bieden die ertoe bijdraagt dat ze uiteindelijk een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen.

Paul de Ruiter is voorzitter van de Woord en Daad-regioondernemers van Groot-Rotterdam. “Wij zijn één van de in totaal veertien Woord en Daad-regio’s die Nederland telt”, vertelt hij. “Zelf ben ik eigenaar van een detacheringsbedrijf voor technisch personeel. Mijn activiteiten ten behoeve van Woord en Daad verricht ik vrijwillig en belangeloos. Dat doe ik met veel plezier en met een serieuze drive. Binnen mijn ondernemerschap werk ik vanuit de Bijbel als achtergrond. Voor mij betekent het dat je een taak hebt ten opzichte van je naaste en dat je een deel van wat je verdient aan die naaste geeft. Met financiële middelen en kennis kun je veel goede dingen doen.”

Woord en Daad is op veel plekken op de wereld actief. De ondernemersgroep waar Paul de Ruiter leiding aan geeft, zet zich in voor projecten in Azië en Afrika. “Je kunt daarbij denken aan de financiële adoptie van kinderen in de landen zelf, waardoor ze goed voedsel, onderwijs en later vakonderwijs ontvangen. Onze partners terplekke hebben mensen in dienst die bedrijven bezoeken en na gebleken geschiktheid stageplaatsen aan kandidaten koppelen. Ook verstrekt Woord en Daad microkredieten aan bijvoorbeeld vrouwengroepen in Bangladesh of leningen aan middelgrote bedrijven, uiteraard onder de conditie dat ze voor werkgelegenheid zorgen. Daarnaast bouwen we in Bangladesh eenvoudige woningen die bestand zijn tegen de elementen en zijn ondernemers actief met het WASH-project, waarmee gezorgd wordt voor schoon water, goed sanitair en algehele verbetering van en voorlichting over hygiëne.”

Zelf is De Ruiter inmiddels veertien jaar verbonden aan Woord en Daad. “Dat jaar ben ik mee op reis gegaan naar Afrika om daar de armoede te beleven. Dat was precies wat ik nodig had. Het heeft me diep bewust gemaakt van de nood en onze plicht om te helpen. Dat doen we overigens niet door mensen te ‘pamperen’. Je moet er juist naar toe dat mensen zelf initiatief gaan nemen en onafhankelijk worden.”

Kees Vermeulen zie ik een aantal keren per jaar bij de bijeenkomst van de Groot-Rotterdamse Woord en Daad-ondernemers. “Ik kende hem al van voor die tijd via onze gemeenschappelijke kerk in Krimpen aan den IJssel. Net als zijn collega-ondernemers heeft Kees gevoel bij wat Woord en Daad doet. Daarnaast vinden we het met z’n allen ook gewoon prettig om met elkaar over ‘de zaak’ te praten en waar je in de dagelijkse praktijk tegen aan loopt. Onze bijeenkomsten hebben op die manier een dubbele functie. We voelen ons er goed bij.”

Leave a Reply