Skip to main content

Van alle onderdelen die aan een auto zitten zijn de banden de enige die in direct contact staan met het wegdek. Goede banden beïnvloeden het rijgedrag van een auto positief en zijn van groot belang voor stabiliteit en veiligheid. Maar… voor welk type banden kies je? Zomerbanden, winterbanden of juist all season-banden. We zetten de plussen en de minnen op een rijtje.

De grootste verschillen tussen een zomerband en een winterband zijn het profiel en de samenstelling van het rubber. Dat laatste bepaalt de soepelheid van de band. Dit is belangrijk, omdat een band op de juiste manier moet vervormen om optimaal contact te kunnen maken met het wegdek. Alleen dan worden de kwaliteiten van de band maximaal benut en is er sprake van meer grip, een kortere remweg, maximale waterafvoer en de juiste rolweerstand. Dat laatste heeft ook weer invloed op de slijtage van de band en het energieverbruik van de auto.

De soepelheid van het rubber wordt ook beïnvloed door de temperatuur van de buitenlucht en het asfalt en de opwarming van de band tijdens het rijden. Als het te koud is, zal een zomerband minder goed vervormen dan de bedoeling is. Hierdoor worden de eigenschappen van de band nadelig beïnvloed. Als het te warm is, gaan de prestaties van een traditionele winterband sterk achteruit. Bovendien slijt een winterband bij hoge temperaturen sneller.

De keuze voor zomerbanden of winterbanden, heeft te maken met de temperatuur. De ‘grenswaarde’ ligt bij 7 graden Celsius. Is de temperatuur structureel boven de 7 graden, dan zijn zomerbanden de beste optie. Bij temperaturen daaronder zijn winterbanden aan te bevelen. Ze beschikken over fijne lamellen in het profiel die zorgen voor een betere afvoer van water of natte sneeuw. Daardoor heb je meer grip in winterse rijomstandigheden.

All season-banden combineren de eigenschappen van zomerbanden en winterbanden en zijn ontworpen om optimaal te presteren in alle soorten weersomstandigheden. Ze bieden ’s winters meer grip dan zomerbanden en zomers meer grip dan winterbanden. Een allseason -band heeft in de winter duidelijke voordelen ten opzichte van een zomerband, maar ten opzichte van de winterband ook duidelijke tekortkomingen, vooral op het gebied van tractie en zijdelingse grip in de sneeuw. All season-banden zijn dus echt niet geschikt om even een besneeuwde bergpas op en af te rijden. Met all season-banden moet je zowel in de zomer als de winter je rijstijl aanpassen. Door meer afstand te houden en je snelheid aan te passen kun je compenseren voor de tekortkomingen die deze banden ten opzichte van de specialisten hebben. Het is de vraag of je dat moet willen. Onze conclusie: De veiligste combinatie is winterbanden in de winter en zomerbanden in de zomer.

Leave a Reply